Lakschoenen: onmisbaar voor bij je nette pak

Lakschoenen zijn eigenlijk onmisbaar bij een smoking of rokkostuum. Ze maken je outfit helemaal af. De schoenen zijn natuurlijk niet bedoeld om hele lange wandelingen mee te maken, maar desondanks is het wel belangrijk dat ze goed zitten. Want lakschoenen worden veel gedragen op officiële feesten waar mogelijk veel gedanst of zomaar gestaan wordt. Dus let even goed op als je deze schoenen aan jezelf cadeau doet of voor een ander koopt.

 

Lakschoenen: pas ze goed

 

Even wat algemene tips als je lakschoenen gaat kopen. Koop je schoenen aan het eind van de dag. Dan zijn je voeten wat dikker en ook dan moeten ze lekker zitten. Pas in de winkel ook altijd beide schoenen. Mensenvoeten zijn nu eenmaal meestal niet altijd gelijk. Het is belangrijk dat je bij beide voeten weet dat de schoenen goed zitten. Koop vervolgens de schoenen die het lekkerste zitten aan je langste voet. Als je de schoenen langer wilt gebruiken, houd er dan rekening mee dat voeten wat langer worden naarmate je ouder wordt.

 

Let ook even hierop

 

De schoen moet een duimbreedte langer zijn dan je voet. Aan de voorkant moet je wat ruimte over hebben. Meet dit als je staat of laat de verkoper het meten als je staat. De breedte van de schoen is ook een belangrijk aandachtspunt. De tenen mogen niet schuiven bij het lopen, maar ze mogen aan de zijkanten ook niet afgekneld worden. De tenen moeten nog een beetje naar boven kunnen bewegen. Dan heb je genoeg ruimte.

 

En dan de etiquette

 

Lakschoenen draag je vaak bij officiële feesten of bijvoorbeeld onder je smoking. Afhankelijk van de dresscode moet je je ook qua uiterlijk van de schoenen aan regels houden. Bij de meest officiële dresscode ‘white tie’ moeten je lakschoenen zwart zijn en verder sober. Bij wat lossere dresscodes kun je je wel een uitspatting veroorloven door andere kleuren te dragen of een opvallende print te nemen. Verdiep je even goed in de regels en denk er ook aan dat deze vaak wat duurdere schoenen een tijdje mee moeten. Over een jaar moet je ze ook nog leuk vinden.

Back to Top